Gå till innehåll

Adoption

Funderar ni på adoption? Vänd er till oss på Höglandets familjerätt.

Flera händer tillsammans med ögon och mun finns tecknade på.

Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget, barnet får samma rättigheter som om det varit ditt biologiska barn.

Informationssamtal

Ta gärna kontakt med oss på familjerätten för att boka in ett informationssamtal där vi kan ge dig grundläggande information om förutsättningarna för adoption och om adoptionsförfarandet

Ta kontakt med adoptionsorganisation

Det är bara organisationer som har auktorisation av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) som får förmedla internationella adoptioner.

Länk till sidan Auktorisation för adoptionsförmedling (mfof.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Via kontakt och medlemskap i någon av dessa föreningar kan du få mycket information och hjälp. Du kan också ställa dig i kö hos en auktoriserad adoptionsorganisation.

I vissa fall kan MFoF besluta att du får genomföra en adoption utan att anlita en adoptionsorganisation. Detta kallas för enskild adoption.

Länk till sidan om Enskild adoption (mfof.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Obligatorisk föräldrautbildning

Den eller de som önskar adoptera ett barn från ett annat land måste enligt lag gå en föräldrautbildning som syftar till att förbereda dig inför adoption. Utbildningen lägger stor vikt på adopterade barn och deras behov.

Här hittar du utbildningsaktörer i Sverige: Länk till karta över föräldrautbildare (mfof.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vår rekommendation är att genomföra den obligatoriska föräldrautbildningen innan ansökan om medgivande lämnas till familjerätten.

Medgivandeutredning hos familjerätten

För att få adoptera från ett annat land behöver du ha ett beslut om medgivande från familjerättsnämnden.

Handläggare på familjerätten genomför en medgivandeutredning som syftar till att ta reda på om du är lämplig att ta emot ett adoptivbarn. Den som ska adoptera ska ha kunskap om barn, barns behov och innebörden av en adoption.

Utredningen innehåller olika moment.

  • Gemensamma samtal med sökande
  • Enskilda samtal med sökande
  • Hembesök
  • Samtal med sökandes barn
  • Kontakt med referenspersoner i sökandes nätverk
  • Registerutdrag och intyg
  • Eventuella övriga kompletteringar

Medgivandeutredningen ligger till grund för nämndens beslut om att ge eller inte ge sökande medgivande för adoption. När utredningen är färdig får du läsa igenom den innan den skickas till nämnden för beslut. Vid nämndens sammanträde har du som sökande rätt att delta. Om du inte är nöjda med beslutet kan det överklagas till förvaltningsrätten eller kammarrätten.

Om du får medgivande så gäller det i tre år. Därefter behövs ett nytt om du ännu inte fått barn. När du senare får ett besked om att ett barn har utsetts krävs familjerättsnämndens samtycke till att adoptionen får fortsätta.

Familjerättens utredningsrapport kan du använda som en presentation av dig eller er när ansökan om adoption skickas till utlandet.

Adoptioner inom Sverige kallas ibland för nationell adoption. Om du vill adoptera ett barn inom Sverige krävs ett beslut från tingsrätten.

Läs mer via denna länk till Sveriges domstolars webbsida: Adoption - Sveriges Domstolar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Socialnämnden har ett särskilt ansvar för att adoptivfamiljer får det stöd och den hjälp som de kan behöva sedan adoptionen genomförts. Din kommun kan berätta mer om vilket föräldraskapsstöd som erbjuds just där du bor.

Hälso- och sjukvård såsom till exempel barnavårdscentral eller elevhälsa inom skolan har också ansvar för att ge stöd.

Ibland kan familjen behöva mer stöd än vad socialtjänsten har kompetens för. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) erbjuder adoptionsspecifikt professionellt samtalsstöd till adopterade och till adoptivföräldrar.

Länkar till andra webbplatser:

Samtalsstöd för adopterade och adoptivföräldrar (mfof.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adoption - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att vara adopterad - Umo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta är en rubrik

Senast uppdaterad:
7 november 2024
Sidan publicerad av:
Ulrika Petersson