Stöd för att komma överens
Inför eller efter en separation kan ni som föräldrar behöva stöd hjälp med att komma överens i frågor om vårdnaden, boendet och umgänget med barnen.

Samarbetssamtal
Familjerätten erbjuder samarbetssamtal för att hjälpa föräldrar att komma överens i frågor som gäller gemensamma barn. Samtalen ska underlätta samförståndslösningar så att föräldrar kan lösa sina tvister utanför domstol.
Samarbetssamtalen är frivilliga, kostnadsfria och sker under sekretess. Det görs ingen registrering eller journalföring i socialregistret.
En förutsättning för samarbetssamtal är att båda föräldrarna vill medverka. Innan du anmäler intresse behöver du därför stämma av med din medförälder kring om ni båda är intresserade.
Läs mer om samarbetssamtal i denna fil från Socialstyrelsen , 5.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Så går samarbetssamtalen till
Samarbetssamtalen leds av en eller två familjerättssekreterare och inleds med varsitt enskilt samtal. Därefter följer gemensamma samtal. Hur många samtal som behövs varierar men det är vanligt att vi behöver träffas några gånger för att samtalen ska ge resultat.
Vår utgångspunkt är att ni föräldrar vill era barns bästa. Samtalsledarnas roll är att hjälpa er att hålla fokus på barnens behov och att ha konstruktiva samtal.
Om det är lämpligt och ni föräldrar samtycker kan era gemensamma barn delta, antingen genom enskilda samtal med bara familjerättssekreterare eller på ett gemensamt samtal tillsammans med er föräldrar.
Familjerättssekreteraren tar inte ställning för någon av er utan ser till barnets bästa.
Att göra en överenskommelse
Om ni är eniga kan samtalen avslutas med en muntlig eller skriftlig överenskommelse. För många föräldrar är det tillräckligt att ha en överenskommelse. Familjerätten kan även bistå i att upprätta juridiskt bindande avtal kring vårdnad, boende och umgänge.
Ansök om samarbetssamtal
Ni ansöker om samarbetssamtal genom att kontakt oss via telefon eller e-post. Du hittar kontaktuppgifterna via denna länk.
Barns försörjning
Alla föräldrar är skyldiga att efter sin förmåga bidra till sina barns försörjning. Detta gäller oavsett om man bor med barnet eller ej. En förälder som inte bor tillsammans med sitt barn bidrar med sin del genom att betala underhållsbidrag. Underhållsbidrag beräknas på samma sätt vid gemensam vårdnad som när en förälder är ensam vårdnadshavare.
Föräldrar är underhållsskyldiga för sina barn tills barnet fyller arton år. Går barnet i grundskolan eller gymnasieskolan är föräldrarna underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst tills barnet fyller tjugoett år.
Ni som föräldrar ska själva komma överens om underhållsbidragets storlek utifrån ert barns behov och er ekonomiska situation.
På försäkringskassans webbplats finns mer information samt ett beräkningsverktyg för att beräkna underhållsbidragets storlek.
Mer information på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats.
På familjerätten kan vi bistå er föräldrar med att resonera i frågor som rör barnets försörjning inom ramen för samarbetssamtal.
Umgänge med annan än förälder
Barn har behov av umgänge inte bara med föräldrar utan även med andra personer som står det särskilt nära.
Det kan gälla tex mor- och farföräldrar, andra släktingar, familjehemsföräldrar eller en tidigare styvförälder. Det kan också gälla halvsyskon eller barn som växer upp i samkönade familjebildningar, där en ”förälder” inte är juridisk förälder till barnet. För de flesta föräldrar är det också självklart att barnet även efter föräldrarnas separation får möjlighet att efter barnets egna önskemål och behov upprätthålla en god kontakt både med egna släktingar och vänner och med den andra förälderns släktingar och vänner.
Vårdnadshavaren har ett ansvar för att så långt som möjligt tillgodose barnets behov av umgänge med andra personer. Om vårdnadshavaren inte uppfyller sitt ansvar kan umgängesfrågan bli föremål för rättslig prövning.
Om umgänge begärs av någon annan än en förälder får talan vid domstolen föras av socialnämnden. I första hand i den kommun där barnet har hemvist dom väcker talan. Socialtjänsten kan inleda en utredning som kan mynna ut i ett beslut om att väcka talan i domstol.
Om du är en person som står ett barn nära men inte träffar barnet regelbundet och vill ha en förändring kan du kontakta familjerätten. Vi kommer i första hand att erbjuda samarbetssamtal mellan dig och barnets vårdnadshavare i syfte att komma fram till en bra lösning för barnet.
Detta är en rubrik
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024
- Sidan publicerad av:
- Ulrika Petersson