Till dig som har föräldrar som bråkar eller ska skiljas
Bråk är alltid jobbigt och ännu jobbigare när det sker mellan vuxna som är viktiga för en.

Det är vanligt att som barn känna att skilsmässan är deras fel, att de kanske busat eller bråkat för mycket. Ganska många barn har upplevt bråk både före och efter skilsmässan.
Det är viktigt att veta att det aldrig är ditt fel att dina föräldrar bråkar! Det är alltid de vuxnas ansvar att fatta beslut och att ta ansvar för sig själva och för dig.
När familjen får hjälp genom samarbetssamtal hos familerätten
Kanske är det så att dina föräldrar inte kommer överens om vem som ska bestämma om dig, eller var du ska bo eller hur ofta du ska träffa den föräldern som du inte bor hos. Då kan dina föräldrar komma till oss som jobbar på Familjerätten för att få hjälp med att prata med varandra och komma överens. Om du vill vara med på deras samarbetssamtal så går det bra. Ibland träffar vi föräldrarna och barnet tillsammans men om du hellre vill så kan vi prata med dig utan att dina föräldrar är med.
När domstolen ska fatta beslut åt dina föräldrar
I en vårdnadstvist försöker tingsrätten hjälpa föräldrar att komma överens om vårdnad, boende och umgänge. Men om det inte är möjligt bestämmer domstolen vad som blir bäst för barnet. Domstolen ska bestämma det som blir det bästa för dig som barn.
Innan domstolen bestämmer behöver de få information om dig och din familj. Ofta ger de oss på familjerätten ett uppdrag att samla in information. Vi gör då en utredning där vi pratar med dig, dina föräldrar och andra viktiga vuxna som känner dig, tex en pedagog från din skola.
Här finns en länk till en liten film på Youtube för barn som handlar om hur det går till när du träffar oss på familjerätten: Hugo besöker familjerätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här nedan har vi samlat tips och länkar där du kan läsa mer
Om dina föräldrar ska skiljas
Dags att prata om skilda föräldrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om dina föräldrar ska skiljas - Umo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dina rättigheter som barn
Detta är en rubrik
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024
- Sidan publicerad av:
- Ulrika Petersson