Tvist i domstol - om ni inte kommer överens
Föräldrar som inte är överens om vårdnad, boende och umgänge kan lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Då fattar tingsrätten ett beslut i föräldrarnas ställe. Tingsrättens beslut utgår ifrån vad som är det bästa för barnet. Men innan det är möjligt att inleda en domstolsprocess behöver förälder i regel genomföra ett informationssamtal hos familjerätten.

Informationssamtal
Det är ett krav på att förälder ska ha deltagit i informationssamtal innan en stämningsansökan lämnas till tingsrätten.
Syftet med dessa samtal är att barnets förälder ska få kännedom om vilka stöd- och hjälpinsatser som samhället erbjuder. Detta är för att förhindra allvarliga konflikter och om möjligt få till en samförståndslösning, men också för att informera om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för barnet. Barnets perspektiv måste alltid stå i centrum.
Intyg
Efter deltagande i ett informationssamtal erhåller ni ett intyg. Om ni avser att gå vidare med en tvist i domstolen ska ni uppvisa detta intyg till rätten.
Vilken familjerätt ansvarar?
Det är den kommun där barnet är folkbokfört som ansvarar för samtalen. Är barnet folkbokfört i Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Vetlanda eller Tranås kommun är det Höglandets familjerätt som ansvarar för att genomföra samtalen
Utredning
Vid en tvist i domstolen ger tingsrätten ibland familjerätten i uppdrag att genomföra en utredning. Den ska mynna ut i en bedömning och ett förslag om vad som är till barnets bästa.
Ni föräldrar får möjlighet att komma med synpunkter på utredningen innan vi lämnar den till tingsrätten som fattar beslut.
Har du frågor om en utredning är du välkommen att kontakta familjerätten.
Umgängesstöd
I en vårdnadstvist försöker tingsrätten i första hand hjälpa er föräldrar att komma överens. Om barnet har tappat kontakten med en förälder och har behov av att återuppta kontakten kan tingsrätten besluta om umgänge med umgängesstöd.
Umgängesstöd innebär att barnet träffar sin förälder tillsammans med personal från familjerätten.
Ni träffas hos oss på familjerätten på de tider som domstolen har bestämt. Vi har en lokal där barn och föräldrar kan umgås och leka tillsammans. En familjerättssekreterare är med under hela umgänget som stöd och trygghet för barnet. Familjerättssekreteraren kan ge förslag och råd för att umgänget ska bli så bra som möjligt för barnet. Vi skriver också yttranden till domstolen om hur umgänget fungerar.
Umgängesstödet har inte rätt att fysiskt förhindra att barnet förs bort eller kränks. Ett umgängesstöd är ingen garanti för att barnet inte kan utsättas av sin förälder i samband med ett umgänge.
Målet med umgängesstöd är att barn och förälder ska utveckla en trygg relation med varandra. Ett annat mål är att ni föräldrar ska samarbeta så bra så att umgänget kan normaliseras och fortsätta utan stöd av personal.
Detta är en rubrik
- Senast uppdaterad:
- 20 november 2024
- Sidan publicerad av:
- Ulrika Petersson